Milan Dubský

JSOU VÁLKY NÁSTROJEM PŘÍRODY?

6. 05. 2016 0:00:00
Války zaznamenáváme v historii všech lidských civilizací. Probíhaly již v prvobytně pospolné společnosti a po ní ve všech následujících strukturách. Jsou staré jako lidstvo samo.

Lišily a liší se záměrem a cílem. Vždy válčí dva tábory. Jeden útočí, napadený se brání. Dále se liší charakterem. Jsou útočné a na druhé straně spravedlivé, když napadený brání svoji zem, nedal žádnou příčinu k napadení. Důvodů je řada.

Nyní k současnosti. USA dnes představují velmoc, jejíž armáda je nejlépe vyzbrojená a vybavená bojovými prostředky. Má vše pro vedení úspěšné války, jak co počtu zbraní tak i účinnosti. To ovlivňuje úvahy některých, nejen americkch politiků a generálů, že by vyhrály světovou válku. Války ale nevyhlašuje armáda. To je v pravomoci prezidenta, vlády nebo parlamentu. Svět zná teké ještě jeden způsob, když ji vyhlásí diktátor a dá rozkaz k pochodu.. Armáda neobjednává zbraně.To děkají politici. Armáda vyjádří potřebu kolik a jakých zbraní. Věc se zamotává, když některý z generálů je současně angažován v politice.

USA by se pak podle těchto pomatenců, staly universální světovou veličinou, ovládající všechny ostatní. To je věc velmi závažná. Tito blouznivci přehlíží jiné stávající velmoci, Francii, Japonsko, jakož i nové Čína, Indie, Brazilie. Silná armáda a její vybavení nejsou všechno v takovém střetu. Je tu např.území, velikost státu, zdroje, čas po který je napadená země schopná se bránit, spojenci napadeného státu. V neposlední řadě odhodlání armády i všech občanů bránit svoji vlast.

Americký generál Scaparroti, nyní jmenovaný vrchním veletelem NATO, se v tomto smyslu vyjádřil k takovýmto záměrům. Měl na mysli Rusko. Proto se NATO přibližuje stále více k hranicím Ruské Federace. Jeho výroky odpovídají jeho dřívějším aktivitám. Tehdy ještě jako kapitán velel americkým jednotkám v Iráku, Afghánistánu, Bosně a Hercegovině. Výsledky těchto intervencí jsou známe a byly nevalné. Nic v Evropě, potažmo ve světě, se bez spolupráce s Ruskem, nevyřeší. Proto jsou představy některých amerických politiků a generálů zcestné..

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | karma: 11.55 | přečteno: 168 ×
Poslední články autora