Milan Dubský

Rozsypané myšlenky 4

26. 10. 2015 16:07:38
V podivuhodném kolotání světa ztrácíme sebe, blízké, drahé, milé. Daný nám čas se nevrací a spěchá. Jak ale zadržet ty cenné chvíle?

Učení z nebe nepadají, ale s blbci je to na průtrž mračen.

Ačkoli strach, naděje, iluze a vize nejsou zbožím, někteří zloduchové s těmito pojmy jako se zbožím zacházejí. K jejich lítosti tam nemohou připsat - akce, ve slevě, nejnižší cena, výprodej a ještě některá další označení. Přesto je mnoho politiků, ekonomů, politologů, filosofů, zastupitelů a státníků, kteří s hodnotami a pomyslnými cenami těchto faktorů obchodují.

Rozdávat dobré a zlé role a podle toho rozčleňovat lidi lze pouze na divadle. V reálném životě to tak nechodí, protože lidé je nemohou předstírat. Vyjeví se dříve nebo později samy a režisérem musí být každý, kdo s lidmi přichází do styku.

Minulost nelze měnit. Lze ji posuzovat, analyzovat, nalézat další opomenuté děje. které se odehrály a vyvozovat z toho poučení. Bohužel mnozí historikové, publicisté a politici plní role mystifikátorů a uvádějí věci a děje, které se nestaly a pokouší se vyložit minulost tak, aby jim hrála do karet a záměrů. Pravda vyjde, ale vždy najevo i když někdy velmi složitě a pozdě. Jediní, kdo mají licenci popsat minulost jinak, jsou romanopisci, dramatikové a básníci.

Aniž bychom se stali zcela pesimisty a neviděli a nevnímali krásy života, přírody, vůně, krásy, barvy a podivuhodnosti Země, šťastné osudy a úsměvy dětí, mladých i starších lidí, zůstává skutečností, že současný svět a jednání některých skupin lidí, ve velkém časovém intervalu, je na mnoha místech, světem bláznivým, světem hrůzy, bolesti, slz, beznaděje a zmaru.

Opravdové úsilí každé společnosti má obsahovat cíle a snahu, abychom nežili v iluzích, konspiracích a zůstávali v realitě. Svět bychom měli zanechat potomkům lepší, než do jakého jsme vstoupili. Ale to se současné civilizaci a nám pozemšťanům vůbec nedaří.

Reklama nemusí být vždy přínosná. Už samotné slovo je složeno ze dvou slabik RE a KLAM. Takže to někdy napovídá o opakovaném klamu.

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | karma: 7.11 | přečteno: 152 ×
Poslední články autora