Milan Dubský

Zpovykaná civilizace

14. 05. 2015 8:09:00
Současná civilizace líčí sama sebe jako pokrokovou a moderní. Považuje se za jedinečnou, humánní, ale je ve skutečnosti barbarská.

Svět kolem nás, v němž žijeme, se nevylepšuje. Zvykáme si na manýry, které nepřinášejí zlepšení. Naopak. Zhoršují kvalitu života, škodí přírodě, tolerují často nesmyslná opatření zdůvodňovaná potřebou zlepšení chodu společnosti. Trpí bezobsažnou ideologií, ztrátou logického uvažování, porozumění, tolerance a citu. Už se téměř nic neopravuje, neudržuje. Opotřebované předměty nebo s vyskytnuvší se závadou se vyhazují. Vševládnoucí marketingová reklama hlásá: kupujte nové. Stáváme se zpovykanou konzumní společností, která příliš nepřemýšlí, „myšlení bolí“. Bezperspektivní civilizace si staví dálnici směřující k zániku.

Příčin je řada. Nepřizpůsobivost novým rychle se měnícím podmínkám. Malá snaha uspořádat svět a společnost jinak. Povrchnost, mající svůj odraz m.j. v malé vzdělanosti a lenosti se stále intenzivně učit. V honbě za ziskem. Zisk je nejsilnějším motivem aktivity. Ale měl by být úměrný vynaložené námaze, schopnostem výrobce a podnikatelů a materiálním vstupům. To není polemika proti výrobcům a podnikatelům všech oborů. Naopak. Ti konají hodnototvornou, prospěšnou práci.

Koncentrace kapitálu se však přesunula do oblasti finanční. Vznikl finanční průmysl, který vyrábí peníze, aniž by vytvářel nějaké hodnoty. Ovšem za tyto virtuální peníze skupují bohatí hodnoty skutečné. Půdu, suroviny, továrny, umělecké předměty, TV a rozhlasové stanice, tisková a reklamní media. Je to virtuální svět peněz, kde hlavní role hrají půjčky, hypotéky. Je to svět dluhů, sankcí, exekucí, kde ti, co jsou tlačeni ke dnu chudoby a bídy tvoří většinu společnosti. A v rukou stále menšího počtu bohatých a bohatnoucích- banky, pojišťovny, fondy, oligarchové všech zemí, finanční spekulanti- se hromadí stále větší díl světového bohatství a tím také vlivu i nástrojů. Těmi se pak snaží řídit svět podle svého bez ohledu na potřeby, práva, svobodu a spokojenost většiny obyvatel této planety Země.

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | karma: 19.38 | přečteno: 394 ×
Poslední články autora