Návrat k normálním mezilidským vztahům je nutný. Jinak...

Rozumné ne dodávkám zbraní na Ukrajinu jedné i druhé straně se může stokrát opakovat. Ale není to nic platné. Nejde totiž o dodávky, ale o kšeft. Je jedno zda kyjevské vládě oligarchů nebo jiné zemi, jiným vládním garniturám. Těmto obchodníkům se smrtí, je šuma fuma, že zbraně vždycky zabíjejí, většinou nevinné, ty kteří nemají s problémy, které se pak veřejně omílají, nic společného.

Tito kšeftaři se smrtí stojí povětšinou za oponou. I když v poslední době se vyskytují i na veřejné scéně a někteří dokonce ve vysokých funkcích vládních. Řeči za ně však spíše pronáší politici. Ti mlží, hovoří o právech, o spravedlivých válkách, o agresi, o obraně svobod atd.

Jak vidíme kolem sebe a mezi námi, lidé se zcela výjimečně shodnou na jednotném stanovisku a rozumném řešení  některých vážných problémů, které trápí společnost, národy a koneckonců populaci celého světa. Shoda nepanuje ani   v rodinách, na pracovišti, v hospodách, partajích, ve vládě i zastupitelských sborech. Není to tak nepřirozené.Těžko požadovat, aby měli všichni stejný názor a postoje k nějakému konkrétnímu problému.Vůbec nejsme stejní, jsme nestejného smýšlení, vzdělání. Každý se narodil v odlišných podmínkách a poměrech.

Nemáme stejné povahy, lišíme se v osobních vlastnostech. Někdo je výbojný, jiný tichý a skromný.Jeden je sobec, nafoukanec a vejtaha, jiný rozvážný, přemýšlivý dobrák. Tak to v přírodě a v lidské populaci je a chodí.Proto dochází k rozmíškám, hádkám, bojům a válkám. Ty jsou pak zdůvodňovány lidskými a národními či státními zájmy a právy, pojmenováním protivníka agresorem a dalšími negativními přívlastky a tvrzeními. Z obou stran se ozývá. My máme pravdu a ta druhá zaslouží odsouzení, porážku a zničení. Ve skutečnosti je to většinou zcela jinak.

Ano jsou také období klidu, míru, bez válek v lidských dějinách. Jsou však velmi zřídkavé. Války jsou takřka permanentní. V nich zhasínají lidské životy, rodí se utrpení civilistů, matek a dětí. Ničí se hodnoty vytvořené za staletí a tisíciletí, jak jsme i za současné doby svědky. Ve jménu ideologií, jejichž většina je zvrácená, se válčí stále intenzivněji, novými ničivějšími zbraněmi, zběsile jakoby lidé ztratili rozum.

Ne všichni jsou ale proti válkám. Jednotlivci i početné skupiny v celé řadě států světa jsou pro válku. Hlásí se dobrovolně do řad žoldnéřů a zabíječů. Zmáknuti propagandou nebo zklamáním ze svých životů, ztrátou iluzí. Často také  primitivismem, hloupostí a nedostatkem dobrý výchovy. Ne vždy probíhá všechno lineárně, v jedné rovině. V hádce dá jeden  oponentovi facku.Ten mu ji vrátí. Pak se děj rozvíjí Po facce již nepřijde jenom facka.Dojde i na zabití. Tak je to i s válkami. Jednou Albert Einstein na otázku zda budou ještě války po 3.světové odpověděl. Budou. Ale bude se opět válčit jen klacky a kameny.

Milan Dubský

 

Autor: Miloslav Dubsky | neděle 29.3.2015 8:39 | karma článku: 20,91 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Miloslav Dubsky

Jsme před důležitými volbami.

15.8.2016 v 17:29 | Karma: 13,64

Miloslav Dubsky

Co mi přineslo radost a pohodu

10.6.2016 v 15:06 | Karma: 13,75

Miloslav Dubsky

Směřování k realitě

25.5.2016 v 9:49 | Karma: 14,55

Miloslav Dubsky

Strach a obrana

22.5.2016 v 7:56 | Karma: 22,31

Miloslav Dubsky

Něco o sázkách

2.5.2016 v 12:22 | Karma: 8,27

Miloslav Dubsky

Výhonky a patvary plevele

27.4.2016 v 17:36 | Karma: 16,86

Miloslav Dubsky

Kde si stojí Miloš Zeman

22.4.2016 v 14:26 | Karma: 30,35

Miloslav Dubsky

Zezelenalí horlivci

20.4.2016 v 9:56 | Karma: 15,10

Miloslav Dubsky

O divných zásluhách

19.4.2016 v 8:59 | Karma: 14,59
  • Počet článků 177
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 371x
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Seznam rubrik