Milan Dubský

Je to bouře ve sklenici vody

6. 11. 2014 19:20:00
Když se používá formulace „kavárenští intelektuálové“, myslí se tím určitá skupina skalních přívrženců knížete. Ale nejen jeho, protože on má také své kvality a zásluhy. Samozřejmě, že k nim nepatří všichni čeští vzdělanci. To by bylo krajně nespravedlivé. Protože inteligence vždy patřila a patří spíše k lidem levicového zaměření, přesněji řečeno s větším citem pro spravedlnost.

Ale i ta skupina, kterou mají autoři tohoto sloganu -kavárenští intelektuálové-jsou lidé vzdělaní, přemýšliví, tvořiví, jejich názory se nemají oslyšet . Ale trpí odtržeností od skutečného života této země. Hovoří o nevoli a nespokojenosti občanů jako o bouři, která se ale odehrává ve sklenici vody na jejich kavárenském stolku.

Neumí nebo nechtějí určit poměr nebo nepoměr důležitosti. Zabývají se např. nyní několika sprostými slovy, mimo jiné velmi vystižně použité k pojmenování problémů, o nichž prezident hovořil, kterým letadlem prezident cestoval z Číny do Prahy, když chtěl stihnout přípravu aktu vyznamenávání na hradě. Ale že rada guvernérů ČNB poškozuje i nadále české finance, zdražuje občanům základní životní potřeby, devalvuje naši měnu, aniž je to nutné, to tyto kruhy včetně mnohých redaktorů ústředního tisku, ČT a ČRo nezajímá. Taktéž je příliš nezajímají nespravedlivé nároky církve, myslím katolické, protože některé další církve se ani o majetek nehlásily.

Nezajímá je ani přežilý partajní princip , kdy partajní sekretariáty určují, koho mají občané volit. Je jim šuma fuma další nárůst byrokratů např. takzv. politických náměstků ministrů, pro kamarády a souvěrce partajních mafií. Nezamýšlí se nad nesprávným rozhodnutím parlamentu zrušit povinnou vojenskou službu. Ta mohla a měla být zkrácena na rok, ale ne zrušena. Naše miniarmáda, jakkoli bezesporu kvalitní, nemůže náš národ ani území a stát bránit Jsou jim lhostejné dlouhé lhůty soudních řízení, při nichž posléze odcházejí vinníci osvobozeni a ještě někteří z nich uplatňují nároky na odškodnění. Znovu se naplňují české věznice, vyprázdněné nedomyšlenou amnestií ješitného Klause. Jde o recidivisty i nově odsouzené. Jejich pobyty a vydání by si měli platit sami. Péče o ně převyšuje standard statisíců chudých občanů, kteří navíc pracují a odvádějí daně, z nichž se platí zmíněné výdaje. Odsouzení vězni si musí platit své pobyty sami. Provinili se oni, ne občané, kteří tyto výdaje platí. Problémů je daleko více. Je nutno k nim přihlédnout a řešit.

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | karma: 20.60 | přečteno: 577 ×
Poslední články autora