Něco o zkratech

S tímto pojmem se nejčastěji setkáváme v souvislosti s elektrickým proudem. Dochází k nim při bouřkách nebo živelných událostech.

Přihodí se také často také v domácnostech a radost zrovna nenosí. Ale jsou i další oblasti, kde k nim dochází.  Např, ve vědě, v dopravě a také v myšlení. Svět, společnost a realitu kolem nás nazíráme a poznáváme dvěma náramně obdivuhodnými nástroji. Jsou to naše smysly a rozum. Ale ani tyto dokonalé instrumenty nám vždy nezprostředkují pravdivou skutečnost. Na svědomí to mají rozdílné úhly pohledu.

Zkraty v myšlení. Rovnost lidí a celospolečenská shoda  na  kterémkoli  názoru neexistují. Lidé jsou si rovni ve svých právech a také v povinnostech. S povinnostmi je to však ve společnosti neutěšené. Vždy se vyskytne mezi lidmi skupina a jednotlivci, kteří si nárokují    svá práva a to i taková, na něž právo nemají nebo práva,  která ani neexistují. K povinnostem se ale nehlásí. To vyžaduje již občanskou aktivitu, která jim povětšinou schází. Souvisí to se  srovnáváním s jinými spoluobčany. Úspěšní lidé, jednotlivci vzbuzují u některé skupiny ostatních závist a někdy i nenávist. Ta nebere v úvahu, že ti úspěšní vydávají ze sebe více, že mají větší schopnosti, nadání a vytrvalosti naplňovat své vytčené cíle. Tento proces  probíhal ve společnosti vždy, dále  probíhá a bude probíhat stále. To, mimo jiné,  společnost rozděluje. Lidé nejsou mravenci, kteří tvoří nejpilnější společenství v přírodní fauně.  Úspěšní se dostávají do popředí a do vedoucích funkcí a zbývající většina ostatních tvoří masu, lid. To neznamená, že by v té mase nebylo dost schopných a chytrých lidí. Konec konců má tato drtivá většina společnosti rozhodující vliv na utváření politiky, společenský vývoj apod. Věrně to vyjadřuje rčení hlas lidu, hlas boží. Tato masa také rozhoduje při volbách do zastupitelských orgánů, o charakteru společenského zřízení a v referendech pokud jsou v dané zemi praktikována.

Zkratů nejen v myšlení, ale také v jednání lidí je více. Jejich existence je zcela objektivní. Žijeme s nimi od pradávna a dokážeme se s nimi vyrovnávat.

Milan Dubský

 

Autor: Miloslav Dubsky | pátek 25.3.2016 8:17 | karma článku: 11,00 | přečteno: 178x