Milan Dubský

Kam se posunuje náš svět a lidská společnost

22. 07. 2015 8:12:04
Dnešní uspořádání světa, v němž se stále zvětšují sociální nerovnosti a vynořují se problémy globálních rozměrů bude muset být překonáno.

Nebude založeno na trhu, na úvěrech, na dluzích, na neuvěřitelné nevysvětlitelné a neobhájitelné nerovnosti obyvatel a občanů. Vytvořené hodnoty, potřebné výrobky, zboží, materiály a potraviny budou spravedlivě distribuovány. Nikoli rovnostářsky. Ti zdraví, kteří mohou pracovat a nezapojí-li se do služeb společnosti, mezi ty, kteří pracují, budou odsunuti na okraj. Bez podpory. Děti, hendikepovaní občané a senioři se budou podílet spravedlivým příjmem. Zdraví občanů, vzdělávání, kulturní aktivity a bydlení budou předmětem trvalé pozornosti volených činitelů, vykonávajích řidící funkce ve společnosti, v obcích, v úřadech, jejichž počet bude limitován, aby nedocházelo k přebujení byrokratického aparátu.

size="18pt"Takový systém ovšem nikdo nevymyslí, ani přední věhlasní ekonomové, ani politici a další hlasatelé nových pořádků. Ten se vždy rodí již v daném současném systému a uspořádání. Tak jako ve feudalismu vznikaly prvky kapitalistického systému, které rozbily nevolnictví, rozložily feudalismus a překonaly jej. Po něm rozvinutý kapitalismus si za dvě a půl století vychoval svého soupeře a oponenta proletariát, který si vynutil nová pravidla. Zákaz dětské práce, přiměřenou pracovní dobu, dovolenou, sociální a zdravotní pojištění, spravedlivější mzdy a další. Ve složitých, rozporných osvobozeneckých koloniálních válkách bylo rušeno postupně otroctví v Americe, Africe, Asii, vlastně všude.

size="18pt"Současný dogmatický neoliberální, finančně virtuální, dluhový a vykořisťovatelský systém nese v sobě také již zárodky jiného uspořádání. To nebude chránit banky a bohatou nepatrnou menšinu stávajících vlastníků peněz, bohatsví, půdy, přírodních zdrojů a výrobních kapacit, které jí dávají vliv, moc a nástroje k ovládání světa. K tomu nedostala od nikoho právo. Finanční „olymp“ proti obyčejným lidem bude zbořen. Názorný matematický vzorec: 5-10% občanů Země, sdružených v korporacích, akciových společnostech a dalších podobných subjektech, vlastní 90-95% bohatsví světa. 90-95 % obyvatel Země jsou vlastníky pouze 5-10 % materiálních a finančních prostředků planety. To nemůže vytvořit a také nevytváří potřebnou rovnováhu, klid a mír na této společné modré planetě Země, patřící všem.

size="18pt"Přežívající a zčásti již přežilý systém a uspořádání společnosti nesou v sobě prvky systému lepšího. V něm nebudou socializovány ztráty a kapitalizován nezasloužený zisk. Vznikne netržní systém, netržní výroba a obchod, podle skutečných potřeb společnosti. Zrodí se oblasti objektů, subjektů a hodnot, které nelze zprivatizovat a které patří všem. Lidé si budou více rovni, ne jako dosud, kdy někteří jsou rovnější.

Takové jsou skutečné zákony vývoje nejen v přírodě, ale i civilizací.

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | karma: 8.85 | přečteno: 414 ×
Poslední články autora