Přesto, přese vše

22. 05. 2015 9:35:34
Tisíce kotrmelců dobra i zla.Vinník za oběť prohlášen, zbohatlíci za úspěšné a schopné uznáni a lid v podhradí vše s pokorou přijímá, aby neztratil co má.

Tak kráčí dějiny a jejich vykladači se přou a přesvědčují spoluobčany, že každý z nich má pravdu. A nikdo nevyhlášen, který z nich to je.

Pravda ruku v ruce s nepravdou rozkročeny nad pahorkem světa se dívají vždy, každá, z jiného úhlu pohledu. Vězeň staví pomník svému vězniteli. Imunita proti bezpráví, lžím a soudnosti je jako antibiotikum, které ztrácí svoji účinnost. Stesk a bolest, samota a pohlavky, slovem či rukama, zůstávají stejné.Těžko rozlišit slzy štěstí a utrpení, leda podle pohledu očí a výrazu tváře, i když i ty, jako slzy, jsou často neupřímné.Zbohatlíci s miliony na účtech jsou ve svých srdcích nuzáci. Konzum je mrzačí. Klamání sebe samotných jim bourají iluze, v nichž neobstojí skutečný život v jeho roztodivnosti.A co bližní nás všech?Chudoba ani bohatství neodcházejí do záhrobí. Zůstávají v tomto světě, kde jsme všichni sledováni velkými bratry, všude přítomnými štěnicemi a kamerami, googly, džípíesemeskami, všelikými dotazníky, facebooky, twittery, skajpy, emailovou poštou. Ve světě je sedmnáct tisíc evidovaných atomových hlavic a x neevidovaných. Neveselá to příprava konce života mnoha druhů živých tvorů na modré planetě Zemi. A přesto přese vše je život krásný, jedinečný, nenahraditelný, nezničitelný. Stojí za to jej žít a bránit. Ani nelze vyjmenovat všechna pro.

Ranní zpěv kosů v jarně orosené trávě, říkanka paci, paci, pacičky táty nebo mámy batoleti v postýlce či kočárku,tolerance dvou protivníků ať již jde o sousedy, v rodině, v obci, v parlamentu nebo mezi velmocemi, byť ne tak častá. Problémy a starosti máme proto, že žijeme. Nejsme nebožtíci, kteří již žádné problémy nemají. Pokud se hodnoty převádějí na peníze a ty se stanou modlou a jediným bohem, pánbůh s námi. Ale je nás stále dost, kteří jsme v tomto smyslu pohany. Ladné linie krásy žen nejen na obrazech a fotografiích, ale i v reálu. Pocit, když jsme někomu pomohli v jeho nouzi či ohrožení, anonymně k veřejnosti i k dotyčnému. Když jsme odolali pokušení spáchat něco nečestného, co nám mělo přinést nezasloužený prospěch. Klid a mír srpnové noci s nebem plným hvězd. Uvědomělá svoboda, která nezasahuje do svobody druhého. Uspokojení po dobře vykonané užitečné a ne zbytečné práci. Optimismus bez iluzí, které nemusíme ztrácet. Láska a přátelství ať již jsou opětovány nebo ne. Nežít nikdy na úkor jiného člověka. A ještě další tisíce krás a hodnot pro.

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | pátek 22.5.2015 9:35 | karma článku: 13.49 | přečteno: 273x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 197 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 335 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 561 | Diskuse
Počet článků 177 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 370
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...