Úkoly poslanců Evropského Parlamentu

16. 05. 2015 11:00:00
Když v květnu 1945 Německo bezpodmínečně kapitulovalo, válka ve světě neskončila. Jednak pokračovala dále s Japonskem a i po jeho kapitulaci nabrala jiné formy.

Pokračovala studenou válkou. Na mnoha místech světa se válčilo jen to svištělo. A válčí se dodnes a stále. Sepsat seznam míst a země kde se dál válčilo a vznikaly další konflikty by byl dlouhý. Vietnam, Korea, Japonsko, Kambodža a mnohde jinde např.Falklandy 1982 válka Velká Britanie versus Argentina. 2. světová válka v Evropě skončila vlastně až v roce 1989.

Po 1. i po 2.světové válce zaznělo nahlas volání, že se nic podobného již nesmí opakovat. Tak vznikla po 1.světové válce v roce 1919 Společnost národů se sídlem v Ženevě. Měla 265 členů. Mezi zakládajícími bylo také Československo. Další ještě větší pohromě to nezabránilo. Po 2.světové válce se opět národy shodly a 50 jich založilo v říjnu 1945 v San Franciscu Organizaci spojených národů. Opět s cílem zabránit opakování podobných zločinných aktivit. Od roku 2011 je v OSN 193 států. Byla to dobrá předsevzetí a počiny, ale zabránit válkám se nepodařilo. Vždycky se někde a v daném čase válčí. Jak nás historie usvědčuje až do současnosti má asi lidstvo v DNA „válečnické“ geny.

V Evropě, jíž je naše země, ač s rozlohou nevelkou, důležitou součástí, vznikla také po roce 1945 snaha sjednotit evropské státy a národy ve větší celek, jehož síla a moc se znásobí a bude hrát v dalším vývoji důležitou roli. Důvody pro poválečnou evropskou integraci byly tyto: 1.zabránit opakování válek a zajistit mír. 2. Překonat a zklidnit nacionální vášně, přivést rivaly ke smíření a spolupráci. 3. Vytvořit větší společný prostor pro výměnu zboží, trh a výrobní spolupráci za účelem růstu hospodářství, životní úrovně, kultury a občanského soužití. Proces to nebyl a ještě dlouho nebude jednoduchý. V roce 1952 se šest států –Belgie, Francie, Itálie,Lucembursko,SRN a Nizozemsko- dohodlo na založení Evropské Unie. To ovšem nebyla ještě ta dnešní EU. Potom přistupovaly po splnění požadovaných podmínek další evropské státy. V roce 2004 došlo k největšímu rozšíření o 8 států střední a východní Evropy. Mezi nimi bylo i Česko. Dnes má Evropská unie 28 členů.

S hlediska evropského vývoje a formování budoucí podoby je to proces důležitý nejen pro Evropu. Současná EU má ale několik chyb na kráse. Jedna z nejvýznamnějších je v tom, že mezi jednotlivými členy jsou velké ekonomické

rozdíly, což způsobuje četné problémy. Není pochyb o tom, že vznik EU je důležitým přínosem pro Evropu, její stabilitu, jako kontinent bez válek. Ale její struktura, její činnost a byrokracie potřebuje mnoho změn a úprav, aby lépe plnila své poslání. To je sloužit jejím členům, ne jim nařizovat, ne je nutit, aby opouštěli své národní tradice, osvědčené výroby, národní hodnoty. Jde o sladění kroků evropské komise s vládami členských států. Nespěchat a netlačit na federalizaci EU. To potřebuje delší čas, dobrou a správnou rozvahu. Zcela aktuální jsou požadavky na nutné změny a úpravy. EU je svázána množstvím usnesení, vyhlášek , předpisů, zplozenými zájmovými skupinami, bez ohledu na potřeby a zájmy většiny Evropanů sdružených v EU. Odstranit tyto nedostatky je zcela konkrétní úkol poslanců Evropského parlamentu.

Jde hlavně o následující naléhavosti: 1. Nutnost reforem, omezení přílišné byrokracie, 2. Demokratizace a průhlednost činnosti všech orgánů EU, 3. Zvýšit efektivnost celého provozu a aparátu EU, Evropského parlamentu,/např. jeho cestování do dvou měst,/ a zvýšit kontrolu celého hospodaření. 4. K důležitým rozhodnutím týkajících se vnitřních záležitostí EU jakož i zahraničních aktivit zavést referendum. Nelze nadále ponechat na úzké skupině funkcionářů, kteří navíc nebyli nikým zvoleni, pravomoci, které jim nikdy nebyly a ani nemohou být dány. Je to základní princip demokracie.

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | sobota 16.5.2015 11:00 | karma článku: 14.87 | přečteno: 380x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.20 | Přečteno: 329 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 506 | Diskuse
Počet článků 177 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 370
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...