Milan Dubský

Česko má příliš mnoho nových zákonů, nařízení a vyhlášek

24. 04. 2015 8:51:12
Má to několik příčin. Příliš přebujelý administrativní aparát. Nerozhodnost až neschopnost nejvyšších státních úředníků. Když si nejsou jisti nebo neznají, vymýšlí se nový zákon místo, aby pravomocně rozhodli o problémech, které provázejí každodenní život občanů. Zákonů je tolik, že se v nich ani mnozí právníci nevyznají. Svědčí o tom tisíce odvolání proti rozsudkům soudů.

Pro právníky je to ovšem další džob. Nikdy se neozvali, že by ten či onen připravovaný zákon je zbytečný. Že to řeší již dosavadní legislativa a dodržování stávajících zákonů a nařízení. A tak se čeští zákonodárci činí. V parlamentě se utvoří skupina a ta iniciativně na čele s navrhovatelem či navrhovateli nového zákona připraví návrh. Většina poslanců mnoha předkládaným návrhů zcela nerozumí. Proto za nimi chodí lobbisté a získávají je, aby pro nový zákon hlasovali. Hodně zákonů se právě zrodí ze skupinových zájmů, začasté zištných, pro nějaké výhody jedné skupiny a lobbisté představují jejich vojska. S novým zákonem se většinou narodí nový ústřední úřad nebo komise s dobře placenými místy, trafikami.

Všechny polistopadové vlády slibovaly, že sníží administrativní státní aparát. Opak je pravdou. Úřednictvo je ovšem nutné, ale v míře potřebné a nejekonomičtější. Tomu také neodpovídá skutečnost. Vzpomínám si na dobu, kdy byly zaváděny počítače. Velkým nejhlučnějším argumentem bylo kázání, jak to vymete desítky tisíc byrokratů z úřadů a zlevní to státní aparát. To se taktéž nestalo. Státní aparát roste jak houby po dešti. A jeho nemalá část se domnívá, že občané ji obtěžují svými požadavky, dotazy a žádostmi o pomoc. Myslí si, že lidé jsou tu pro ně. Ale to je právě naopak. Úřady a úředníci jsou a mají být pro občany. Jsou placeny z jejich daní a poplatků, které platí za různá potvrzení, penále atd.

A tak si myslím, že v příštích volbách bude spravedlivé, když dáme +zastupitelům všech stupňů, vládě a tvůrcům partajních programů s nimiž jdou do voleb, nůž na krk a požádáme je, aby z roku na rok ve svém funkčním období snížili úřednický aparát o 10%. Neučiní-li tak, pak by měli být odvoláni z funkcí a nahrazeni těmi, co umí plnit sliby.

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | karma: 19.48 | přečteno: 354 ×
Poslední články autora