Něco o obyčejnosti se vším všudy

Ne vždy vybočení, vychýlení nebo zcela opuštění obyčejnosti je přínosem. Různá seskupení se špatným programem a quasivizemi např.ultranacionalisté, lidé pletoucí se pojmy sociální a socialistický, povrchně uvažující, s bezvědomostním  nazíráním na svět a dění v něm, by neměly být bráni  v potaz. Je nutné jim spíše oponovat a zamezovat šíření jejich názorů.

Mohou a také nadělali mnoho zla, škod a utrpení. V minulém i současném století to byly německý nacismus, italský fašismus, stalinismus, maoismus, polpotismus a mnohé další. Po jejich překonání se mnohé země a společnosti vrátily k původním systémům, ale nevyvodily z toho potřebná ponaučení. Celosvětově převládá na naší planetě kapitalismus. Ale jeho současná podoba má v mnoha směrech také nelidské rysy. Koncentrace kapitálu, která stále pokračuje, má parazitní charakter. Jedno procento lidí /1%/ vlastní polovinu bohatství světa. Tento finanční průmysl nic nevyrábí, neprodukuje žádné hodnoty a přesto bohatne. Spekuluje s virtuálními penězi, hraje globálně přes hranice zemí, států a kontinentů nebezpečný, hazardní poker.

Je silný množstvím peněz a kapitálu, slabý v idejích a rozumu a kromě ohrožení světa, ohrožuje také sám sebe. Dokáže rozložit nebo zničit nejen velké silné firmy, ale i celé malé a střední státy. Příkladů je celá řada. Řecko, Panama, Argentina, řada afrických a středoasijských zemí, podle toho kde vidí šanci, kde je co získat a nakrást. Připravil africká jara v Libyi, Tunisu, Iráku, Afghánistánu.   Barevné a květinové revoluce růžové, oranžové, žluté, zelené, cedrové, tulipánové i další. Proběhly v Evropě, Asii, Africe.

Jsou a byly dlouho a cílevědomě připravované. Byla využita nespokojenost části někdy i většiny občanů, s protilidovými a nesprávnými opatřeními té které vlády. Byly vyškoleny kádry k realizaci těchto programů, nakoupeny zbraně a prostředky, uplaceni vůdcové, mluvčí, řečníci i z řad stávajících politiků. V řadě případů pak vznikly v těchto státech občanské války, nestabilita, a nastolené režimy byly a jsou často horší než ty předešlé. Začíná to propagandou, nepravdivými zprávami až lžemi k ovlivňování veřejného mínění. S hesly svobody a více demokracie dochází k pozvolnému podrobení se novým pánům.

I v Česku lze pozorovat tyto snahy a tendence. Např. červené karty prezidentovi Zemanovi. Ti, co to provádějí, nejsou Amerikou Abrahama Lincolna, Dr. Martina Kinga, Johna Steinbecka, Hemingwaye a dalších zasloužilých osobností

 

Spojených států amerických.

To je onen zdegenerovaný finanční mezinárodní kapitál, který se usadil v Americe, ale nejenom tam. Svět a společnost jsou složité, spletité a je řízen zákony chaosu, které jsou nám neznámé a těžko poznatelné. Ale to nás nemá a nesmí vést k nečinnosti.  

Tolik něco málo o obyčejnosti světového dění. Všichni lidé jsou obyčejní a z nich vystupují ti, kteří jsou si toho vědomi. Obyčejnost není všední a proto vytváří výjimečnost a osobnosti.

Milan Dubský     

 

 

Autor: Miloslav Dubsky | čtvrtek 22.1.2015 9:00 | karma článku: 5,93 | přečteno: 127x
  • Další články autora

Miloslav Dubsky

Jsme před důležitými volbami.

15.8.2016 v 17:29 | Karma: 13,64

Miloslav Dubsky

Co mi přineslo radost a pohodu

10.6.2016 v 15:06 | Karma: 13,75

Miloslav Dubsky

Směřování k realitě

25.5.2016 v 9:49 | Karma: 14,55

Miloslav Dubsky

Strach a obrana

22.5.2016 v 7:56 | Karma: 22,31

Miloslav Dubsky

Něco o sázkách

2.5.2016 v 12:22 | Karma: 8,27

Miloslav Dubsky

Výhonky a patvary plevele

27.4.2016 v 17:36 | Karma: 16,86

Miloslav Dubsky

Kde si stojí Miloš Zeman

22.4.2016 v 14:26 | Karma: 30,35

Miloslav Dubsky

Zezelenalí horlivci

20.4.2016 v 9:56 | Karma: 15,10

Miloslav Dubsky

O divných zásluhách

19.4.2016 v 8:59 | Karma: 14,59
  • Počet článků 177
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 371x
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Seznam rubrik