PF 2015 a přípodotek ke společnému přání

Iluze jsou nebezpečnější než strach, ať se týkají Ruska, Západu, Islámu, Číny a dalších světových obrů  různých podob. Shrnuto obecněji, nedělejme si iluze o světě vůbec. Jako celek je neřiditelný.

To není sklon nebo náznak k pesimismu. To je skromná snaha vidět realitu světa a lidské společnosti bez příkras, nepřipisovat mu vlastnosti, které bychom na něm rádi viděli, ale on je nemá. Snaha vidět náš svět na  této planetě a život na ní jaké jsou. Jsou plné protikladů, které jsou příčinou pohybu a zdrojem života.

Nejprve ty pozitivní.Pokrok ve vědě, technologiích, vzájemné propojení napříč celou planetou. Zvětšování bohatství, ač je zcela nespravedlivě rozdělováno mezi lidi. Boj proti nemocem. Pomoc chudým zemím, která je žel prováděna zcela /ne/promyšleně a nelogicky. Bohatství těchto, dnes chudých zemí je často několikanásobně větší, než těch, které jsou t.č. bohaté. Kladů je samozřejmě daleko více, ale do letošního PF se nevejdou.

Druhým pólem jsou zápory a negativa. V prvé řadě v přístupu k přírodě, jejíž jsme součástí. Je šíleně exploatována. Její zdroje patří všem, nejen bohatým, kteří na to uplatňují právo vzhledem ke své moci a postavení. To je připoutáno na jedné straně k honbě za nepřiměřeným ziskem, na druhé straně s konzumním způsobem života nejen jednotlivce, ale celých států, teritorií a společností.

Následuje přehlížení vážných problémů, které ohrožují celou planetu a život na ní. Např.: přemnožení některých druhů živočichů, parazitů v říších fauny i flóry. V politické oblasti pak snahy o dominanci   na celé planetě Zemi v ekonomice, vojenství,, ideologii, což se nikdy nemůže podařit a plodí to jen války, ničení a chaos.

Potlačování demokratických principů v celé historii dosažených. Nárůst domýšlivosti a přeceňování nadřazenosti lidské rasy, že jen ona je jediným vládcem nad všemi na této planetě.. Je však pouze jen jednou z mnoha forem a součástí projevů života.Všichni, kteří kdy žili ve svých dobách s jejich příslušnými civilizacemi a také my všichni, kteří žijeme v současnosti se snažili udělat svět lepším a řídit jej tímto směrem.Dosud není známa odpověď zda se to podařilo nebo podaří. Proto v PF 2015 všem: pokud možno stálé a odpovídající zdraví, spokojenost s vlastním chováním i chováním spoluobčanů a čas od času také kousek toho podělaného štěstí.

Milan Dubský

Autor: Miloslav Dubsky | sobota 3.1.2015 9:45 | karma článku: 7,56 | přečteno: 226x