Něco o šestém smysluČlověk a jistě i jiní tvorové fauny, má kromě s

Člověk a jistě i jiní tvorové fauny, má kromě svých pěti smyslů-zrak,hmat,čich, chuť a sluch, tedy uši, ještě další a to duši.

Je to veledůležitý orgán, který má v sobě něco ze všech výše jmenovaných. Duši někteří neuznávají, ale existuje. Je to mimosmyslový orgán spojený s citem, porozuměním, tolerancí, přátelstvím a ještě s dalšími kladnými hodnotami, které normální smysly nevnímají. Někdy se slovo a pojem duše nahrazuje termínem srdce. Říká se, ten má dobré srdce a myslí se tím ony vlastnosti, které má duše. Srdce je však spíše na lásku, hlavně milostnou, erotickou, ale i další formy jako láska mateřská, otcovská, láska k vlasti, k domovu atd. Ta milostná, která začíná zamilovaností u mnohých často ochladne, nepřekoná překážky, u jiných  přetrvává  u některých až do smrti.

Duše zaznamená věci a děje, které nám ve shonu unikají a smysly je nedostatečně vnímají. Několik příkladů.

*Naše /i jinde/  zákonodárství, jednání soudů, rozsudky jsou často v rozporu s etikou, dobrou vůlí, spravedlností a dobrou vírou.

*Propast mezi tím, co ve své většině sdělují noviny, rozhlas a televize a tím, co si o sděleném a popisovaném myslí obecný lid je stále širší a problematičtější.

*Černobílé vidění světa od správného nahlížení a vnímání skutečností, v nichž žijeme. To znesnadňuje dobrou orientaci v domácím i zahraničním dění. A to přesto, že informační prostředky díky technologiím a vědě jsou na úrovni, o níž se dříve ani nesnilo. Lidé sledují události např. i války  a děje již v jejich průběhu, v přímém přenosu. Černobílé vidění, nahlížení a hodnocení skutečností, dějů a událostí svědčí o nepochopení složitých procesů ve společnosti v níž žijeme. Ta je mnohem složitější, barvitější, rozdělující i sjednocující občany národa, států i celých bloků a seskupení.

*Skutečná kultura je často a ve velkém nahrazována zábavou a to často lacinou až odpuzující. Hodnotná kultura povznáší, vzdělává, obohacuje. Zábava, jak již slovo napovídá baví. A to je trochu málo. Souvisí to se změnami ve společnosti a s konzumním způsobem života. Při takovém programu není nutno přemýšlet.

*Některé elity a celebrity, říkalo se jim pomazané hlavy, si myslí že dav, většina lidí, kterou tvoří občané je „chudá duchem“ a nemůže ovlivňovat chod a vývoj událostí doma i ve světě. Jsou snad jinak vzešlí než ostatní lidi, přišli snad tito vševědové z vesmíru nebo jsou sestrojeny neznámými procesy jako hrdinové v seriálu Star Trek nebo  ve filmech Hvězdné války  či jiných Science fiction?

Příkladů a konkrétních dějů a faktů je mnohem více. Lidské duše je vnímají a mnohdy jsou oprávněně znepokojeny. Stojí to za zamyšlení. Nemělo by to být však důvodem k pesimismu. Protože svět a život je krásný, a stojí za to jej žít.

Milan Dubský

 

Autor: Miloslav Dubsky | neděle 14.12.2014 11:50 | karma článku: 5,21 | přečteno: 172x