Nesnesitelná nepravda reklam

Nejenom pneu jsou bezdušové. Je dost lidí, kteří také nemají duši.Když někteří argumentují slovy –na mou duši-je dobré se ptát a zjistit, zda ji mají. Nejhorším druhem v reklamě a obchodu jsou šmejdi. Jejich poutače, reklamní materiály a jednání, často v halách moderních obchodních center, jako se to stalo mně na Chodově v Praze 4, klamou. 

Celý týden tam s barnumskou reklamou působili dva elegantní, pohlední mladíci. Měli k tomu perfektní vybavení. Pohodlná křesla, do kterých posazovali potenciální, později podvedené kupce. Nepravdivé reklamní materiály, vytištěné bianco smlouvy, nabídli i skleničku vody, přátelsky oslovovalí kolemjdoucí zvědavce, chytré  proslovy a řeči. Chování uhlazené, ale vtíravé, a obsahem šmejdovské.

Šmejdi nemají zábrany ani zodpovědnost. K tomu se druží politováníhodná skutečnost, že se s nimi nejsou s to příslušné státní orgány vypořádat. Jsme společností napadenou virem konzumu. Pod falešnou aureolou svobodného trhu bez přívlastků, který ovšem již dávno není svobodný, podvádějí lidi, většinou seniory.Stalo se to také mně.Oni dva zmínění elegantní a pohlední mladíci mne tam zlákali ke koupi masážního přístroje zad. Jejich vystupování nemělo chybu. Kromě obchodního ducha měli i velké herecké nadání. Dodnes mám tento německý předražený výrobek nepoužitý, v originálním balení,ve skříni, protože nešel vyreklamovat. Nejenže byl vadný, ale i zdravotně závadný. Na uvedené adrese se po jejich vystoupení nikdo nevyskytoval. Telefony nikdo nebral. Moji vnuci mi tuto příhodu čas od času připomenou, když mne chtějí pozlobit. Ale měli a mají pravdu. Neměl jsem ten  šmejd kupovat. Je to důkaz mé tehdejší nedostatečnosti.

Aby oběti šmejdů podepsaly, vykonávají na ně nátlak.Odvezou je na neznámé místo  třeba i do zahraničí a tam je nutí k podpisu smlouvy a ke koupi nabízeného drahého zboží. V takových bezvýchodných situacích se tito lidé nedokáží bránit, a mnozí podepíší. Neviditelná ruka trhu by ráda byla neviditelnou, když okrádá své oběti. Ona je viditelná a přesto není trestána. Většinou se jen žvaní. Kontrolorů  jako blech, s výsledky však  žádný spěch.

Reklama proniká jako AIDS a rakovina do veřejného prostoru, osobního soukromého času, v tisku, rozhlasu, TV, internetu, vzdělávání, vlastně všude.Je drzá, násilnická.Využívá erotiku. Bez zobrazení mladých krásných žen v negližé se neobejde dnes už téměř žádná reklama, plakát, prospekt, klip.A je jedno zda jde o auta nebo o dětské hračky. Nutí nás kupovat a kupovat, i to co nepotřebujeme. Hnacím motorem je zisk výrobců a obchodníků. Prospěch organizátorů za oponou. Mnohá současná reklama ztratila informační náboj, který kdysi měla. Je jednou z činností, které nevytváří žádnou novou přidanou hodnotu. Jen se tak tváří.

Sestřenicí, vlastně přímo sestrou takových špinavých mravů, je korupce. Je ničitelkou dobrých a poctivých vztahů ve výrobě i obchodu.. Je pramátí všech přehmatů, klamů, příčinou zlomenin v čisté a čestné konkurenci. Je rodu ženského, jako  pramáti Eva, která byla první, jež  podle mýtů, zkorumpovala Adama. Utrhla v ráji, po našeptání zlovolným a lstivým hadem, ze stromu poznání jablko, jedla je a nabídla Adamovi. Korupce je jako chameleon. Mění podobu, barvy ne podle prostředí, ale podle emocí, způsoby a formy. Korupce učinila Adama a Evu a všechny jejich potomky lidmi hříšnými. Vzala jim svatost. Svatost, která měla být vlastní člověku, byla přenesena na peníze. Posvátný však může být jen člověk ne peníze.

Jako vždy a všude nelze generalizovat. Takže nechť si neberou na sebe tyto nemravnosti ti, kteří se těchto praktik nedopouštějí.

Milan Dubský

Autor: Miloslav Dubsky | úterý 2.12.2014 11:30 | karma článku: 12,47 | přečteno: 700x
  • Další články autora

Miloslav Dubsky

Jsme před důležitými volbami.

15.8.2016 v 17:29 | Karma: 13,64

Miloslav Dubsky

Co mi přineslo radost a pohodu

10.6.2016 v 15:06 | Karma: 13,75

Miloslav Dubsky

Směřování k realitě

25.5.2016 v 9:49 | Karma: 14,55

Miloslav Dubsky

Strach a obrana

22.5.2016 v 7:56 | Karma: 22,31

Miloslav Dubsky

Něco o sázkách

2.5.2016 v 12:22 | Karma: 8,27

Miloslav Dubsky

Výhonky a patvary plevele

27.4.2016 v 17:36 | Karma: 16,86

Miloslav Dubsky

Kde si stojí Miloš Zeman

22.4.2016 v 14:26 | Karma: 30,35

Miloslav Dubsky

Zezelenalí horlivci

20.4.2016 v 9:56 | Karma: 15,10

Miloslav Dubsky

O divných zásluhách

19.4.2016 v 8:59 | Karma: 14,59
  • Počet článků 177
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 371x
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Seznam rubrik