Milan Dubský

Výstižněji by to těžko někdo řekl

4. 11. 2014 13:40:00
Mám na mysli výroky prezidenta Zemana v Hovorech z Lán na Radiožurnálu. Použil slov, jimiž charakterizoval jevy a skutečnosti o nichž hovořil. Vystihují dokonale, pravdivě a přesně podstatu těchto jevů. Všechna vyřčená slova jsou součástí slovní zásoby českého jazyka a užívá je většina společnosti za různých okolností ať již doma v hospodě, v diskusích, ale i v projevech a textech novinářů, publicistů, politiků, vědců a v dalších profesích.

Není od věci rozhořčení nad užitím těchto slov ve veřejném prostoru, jak se to stalo v neděli 2.listopadu. Stojím na straně těch, kteří si myslí, že je prezident užít neměl. Ale stalo se. Nejde to odestát. Co však je od věci, jsou rozporuplné reakce. Většina těchto reakcí nejde vůbec k podstatě problémů, o nichž prezident hovořil. Je velmi poučné kdo a jak se k této události vyjadřuje. Toho bychom si měli všímat. Velmi hodnotím vyjádření senátora Veleby, prezidenta České agrární komory v ČT v pondělí v komentářích 3.11.2014. Námitky naopak mám k vyjádření Mgr. Petra Gazdíka, ale i mnohých dalších, kteří opakují stále známá klišé o lidských právech, ne již o zodpovědnosti. Jeho výroky k Číně svědčí, že toho o této zemi mnoho neví. Čína je a bude pro naši zemi v ekonomice a obchodě a budoucnosti perspektivnější než USA, evropské země, Japonsko a další teritoria. Je druhou největší ekonomikou světa, je ve špičce ve vědě, technice, výzkumu, v kosmu a dalších oborech.

Pouze nemnozí jdou k jádru a kontextu prezidentových odpovědí. Většina se řadí do šiku „spravedlivých a oprávněných“ kritiků Zemana. Potrefené husy se ozývají a svatouškovsky povykují, cože to náš prezident řekl. Stačí jim k tomu několik slov, které patří do slangu, podle nich spodiny i když jsou to slova spisovná. Co říkali k těm nejzávažnějším problémům a událostem, které dostaly naši společnost ke dnu a okradli miliony občanů naší země. Velká privatizace, největší krádež století v Česku, církevní restituce, rostoucí byrokracie a stále živé trendy privatizovat dál a stále náš veřejný prostor ve všech oborech. Nemocnice, veřejnoprávní TV, rozhlas, tisk. Naše republika nemá jediné veřejnoprávní noviny, v nichž by stát a jeho instituce sdělovaly a vysvětlovaly občanům počínání vlády, státních úřadů atd. Mluvili a mluví o ho...ch zabalených do krásných slov, slibů, obalů jak to odpovídá modernímu marketingu, kde obal je často dražší než výrobek a předmět nabízený k prodeji.

Milan Dubský

Autor: Milan Dubský | karma: 29.83 | přečteno: 1056 ×
Poslední články autora